Fruske Terme-Prve terme u Srbiji!
Fruske Terme

Ukoliko imate pitanje u vezi smeštaja, bezena ili wellness i spa centra, pošaljite nam Vaš upit.

Pošaljite nam upit

Banja Vrdnik

Na idealnoj poziciji od 240m nadmorske visine, banja se odlikuje umerenom kontinentalnom klimom sa 2200 sunčanih časova godišnje, te odsustvom jakih vetrova i hladnih vazdušnih masa. Čist vazduh sa velikim sadržajem ozona, bez ikakvog zagađenja, banju Vrdnik svrstava u red vazdušnih banja.

Banja Vrdnik poseduje lekovitu vodu koja zbog temperature i hemijskog sastava spada u red hipotermalnih voda. Temperatura vode od 29-32 stepena celzijusa, nadmorska visina i čist vazduh ubraja banju u vazdušna lečilišta Srbije.
Blagotvorno dejstvo termalne vode, poznato je od početka 19. veka. U vreme kad je Vrdnik bio rudarsko mesto, rudari su bili prvi koji su isprobali pozitivne efekte ove vode. Radeći u oknu često su stajali u vodi koja se pojavljivala iz pukotina u krečnjaku. Ne znajući ništa o kvalitetu te vode samo su konstatovali ublažavanje simptoma kostobolje i bržu epitalizaciju kože. Rezultati analize vode samo su potvrdili izjave rudara i postavili su naučne okvire za primenu ove vode u medicini.
Blagotvorna dejstva prirodnih izvora uspostavljaju ravnotežu između zdravlja, lepote i dobrog osećaja celog organizma. Termalna voda osim što u sebi sadrži minerale je i hipoalergena, a samim tim je pogodna za osetljivu i iritiranu kožu. Prirodno je čista i bogata mineralima. Povoljno utiče na lokomotorni sistem, na oporavak kod respiratornih bolesti ili reumatskih oboljenja. Voda sadrži natrijum, kalcijum, magnezijum, sulfate, hidrokarbonate te je idealna za otklanjanje stresa, umora, preosteljivosti i nesanice.

Banja je poznata za oparavak i preventivu:

  • Vanzglobni reumatizam
  • Postoperativna stanja lokomotornog aparata I kičmenog stuba
  • Oboljenja perifernog nervnog sistema
  • Svi oblici reumatskih oboljenja ( hronični degenerativni reumatizam koštano – zglobnog aparata I kičmenog stuba )
  • Bolni sindromi različitog porekla
  • Sportske povrede